06 - 2360 7890 | 0519 - 56 2068 schildersvannu@hotmail.com

Monumentaal grachtenpand, Lauriersgracht 107 te Amsterdam.
Uitgevoerd buitenschilderwerk 2021.

Details:

Boven op het dak

Details binnenwerk

Kleurproef opzetten:

Eindresultaat buitenschilderwerk

Eindresultaat buitenschilderwerk Lauriersgracht
Gerestaureerde buitenlamp

Geschiedenis van De Berg Etna[1623]
Op deze plaats stond een verffabriekje, de Blauwselmolen. Vroeger was het verffabriekje gevestigd op de nrs. 105 en 107 aan de Lauriersgracht. Later is dit opgesplitst. Nr.105 is toen bij het jongensweeshuis getrokken en 107 bleef het verffabriekje de Blauwselmolen.

Er werd textiel blauw geverfd met kleurstof van de indigoplant. Er stond destijds een huis aan de grachtzijde met daarachter een achterhuis en enkele gebouwen. Het achterhuis en de overige gebouwen konden vanaf de Elandsstraat worden bereikt via een steeg, de Kaatsballengang.
In de 18e eeuw is de verffabriek verdwenen en is achter het achterhuis een suikerfabriek gebouwd.
Het pakhuis aan de gracht met de bijbehorende suikerfabriek daarachter stonden in 1702 bekend als ‘De Berg Etna’. Waarschijnlijk vernoemd naar de Siciliaanse vulkaan vanwege de rokende schoorsteen van de suikerfabriek achter het pakhuis.

In 1774 kocht de rijke suikerraffinadeur Isaac Meulman de fabriek. Hij liet in datzelfde jaar het huis aan de grachtzijde slopen en in 1775 het woonhuis annex pakhuis optrekken zoals dat er nu nog staat. Er waren een souterrain, bel-etage, twee woonverdiepingen, en twee grote pakzolders plus een vliering voor de opslag van suiker.

In 2009 mochten we het buitenschilderwerk ook al verzorgen. Kijk hier voor de foto’s van toen.